Soalan:

Saya ada terbaca dalam satu hadis yang mana di Akhirat nanti bagi seorang lelaki yang masuk syurga akan dilayan oleh 70 bidadari syurga dan mereka boleh disetubuhi. Boleh percayakah hadis tersebut? Mohon penjelasan daripada ustaz.

Ramlah Mahmud, Tangkak, Johor.

 

Jawapan:

Di antara anugerah syurga ialah disediakan bidadari-bidadari sebagaimana firman Allah Subhanahu waTa'ala: Di dalam Syurga-syurga itu terdapat bidadari-bidadari yang pandangannya tertumpu (kepada mereka semata-mata), yang tidak pernah disentuh sebelum mereka oleh manusia dan jin. [al-Rahman 55:56]

Adapun anugerah 70 bidadari, ia adalah anugerah khusus bagi seorang pejuang yang mati syahid ketika berperang melawan musuh-musuh Islam demi menegakkan kalimah tauhid. Ia adalah sebuah hadis yang sahih seperti mana berikut:

Orang yang mati syahid di sisi Allah mempunyai enam keutamaan: (1) dosanya akan diampuni sejak darahnya tertumpah di awal kali pertempuran, (2) diperlihatkan tempat duduknya di syurga, (3) dipelihara daripada seksa kubur, (4) diberi keamanan daripada ketakutan yang besar saat dibangkitkan dari kubur (Hari Kiamat), (5) diberi mahkota kemuliaan yang satu permata daripadanya lebih baik daripada dunia seisinya, (6) dinikahkan dengan tujuh puluh dua bidadari dan (7) diberi izin untuk memberi syafaat kepada tujuh puluh orang dari ahli keluarganya. [Shahih Sunan al-Tirmizi, no: 1586/1663]

Ketika di dalam syurga, tidak ada lagi perasaan cemburu atau bermusuhan. Oleh itu seorang isteri tidak akan merasa cemburu jika suaminya mendapat anugerah bidadari syurga. Apa yang penting ketika di dunia ini ialah berusaha untuk melayakkan diri memasuki syurga, bukan bertanya atau merasa musykil dengan anugerah-anugerah yang Allah sediakan di dalam syurga.