Soalan:

Sahabat baik saya seorang wanita bukan Islam. Perhubungan kami benar-benar ikhlas dan akrab. Apakah hukumnya jika saya mendoakan dia agar berjaya dalam semua bidang?

Farahiya, Shah Alam, Selangor.

 

Jawapan:

Boleh mendoakan seorang bukan Islam yang masih hidup, namun sebaik-baik doa ialah meminta agar Allah membuka hatinya ke arah Islam sehingga dia menjadi seorang muslim. Tidak ada ertinya mendoakan kejayaan baginya dalam semua bidang padahal bidang yang paling utama ialah agar dia mentauhidkan Allah dan meninggalkan semua tuhan selain Allah.

Anda juga, perlu membuktikan diri anda adalah sahabatnya yang terbaik dengan sentiasa menceritakan kepadanya tentang Islam, meskipun secara bertahap-tahap. Tidak mungkin seorang yang ikhlas lagi akrab akan membiarkan sahabatnya dalam keadaan kafir kepada Allah.

Soalan 4: Berbudi Kepada Haiwan.

Apakah memberi makan kepada haiwan termasuk dalam kategori sedekah? Suhana Azrul, Kuantan, Pahang.

Jawapan:

Ya, ia termasuk dalam kategori sedekah. Bahkan jika ia tidak disengajakan, maka ia tetap dikira sebagai sedekah jika kemudian kita meredhainya. Perhatikan hadis berikut daripada Rasulullah: Tidaklah seorang muslim menanam pokok lalu dimakan daripadanya melainkan ia menjadi sedekah bagi (yang menanam)nya. Apa yang dicuri darinya menjadi sedekah baginya, apa yang dimakan oleh haiwan darinya menjadi sedekah baginya, apa yang dimakan oleh burung darinya menjadi sedekah baginya dan tidak ada sesiapa yang kehilangan sesuatu melainkan ia menjadi sedekah baginya. [Shahih Muslim, no: 1552]

Soalan 5: Perbezaan Surah.

Apakah perbezaan surah yang diturunkan pada zaman Mekah dengan surah pada zaman Madinah, dari segi bahasa dan bimbingannya? Harap Ustaz dapat menjelaskannya. Nurani Izzati, Kuala Terengganu, Terengganu.

Jawapan:

Kebanyakan surah yang diturunkan di Mekah memberi fokus kepada tauhid dan aqidah, dengan susunan bahasa yang pendek dan direct to the point. Ada pun surah yang diturunkan di Madinah, ia memberi fokus kepada hukum-hakam dengan susunan bahasa yang lebih panjang dan berbentuk penjelasan.