Soalan: 

Apakah hukum rebonding rambut dan bagaimana jika ia bukan bertujuan berhias kepada bukan mahram?

 

 

Jawapan:

Para ilmuan masa kini berbeza pendapat tentang hukum rebonding rambut. Ia adalah isu masa kini yang tidak dibicarakan oleh para ilmuan masa lalu. Pendapat yang lebih kuat ialah rebonding hukumnya haram kerana ia melibatkan usaha mengubah struktur protein rambut (keratin) agar ia dapat diluruskan, dibengkokkan dan sebagainya. 

 

Perubahan seperti ini termasuk dalam hukum mengubah ciptaan Allah yang dilarang. Syaitan pernah berjanji: “Dan aku akan menyuruh mereka mengubah ciptaan Allah” [al-Nisa’ 4:119] sementara tidaklah syaitan menghasut manusia melakukan sesuatu melainkan apa yang dilarang oleh Allah. Oleh itu jauhilah rebonding rambut sekalipun atas niat yang baik. Meski pun ada ilmuan yang berpendapat ia tidak haram, isu ini masuk dalam perkara samar-samar yang lebih baik dijauhkan demi menjaga keselamatan agama seseorang [Hadis 40 Imam al-Nawawi, hadis no: 6]

 

Adapun menyikat rambut serta menggunakan krim rambut, penggulung rambut dan sebagainya, hukumnya boleh kerana ia tidak mengubah sel-sel rambut itu sendiri. Ia bersifat sementara, tidak kekal.