Soalan:
Saya kecewa bercampur marah kepada ibubapa saya yang enggan memimjam atau membelikan saya sebuah kereta untuk saya gunakan di kampus, padahal mereka orang yang berkemampuan. Apakah yang patut saya lakukan?

Nor, Shah Alam, Selangor.

Jawapan:

Tidak boleh sengaja marah dan kecewa kepada ibubapa sekalipun dalam hal-hal berkaitan agama, apatah lagi dalam hal yang tiada kaitan agama. Jika terlanjur memarahi mereka, hendaklah segera meminta maaf. Ibubapa anda telah mengambil sikap yang betul untuk tidak membenarkan anda memiliki kenderaan, kerana tujuan anda di kampus ialah belajar dan bukan memandu ke sana sini. Lazimnya kampus kebanyakan pusat pengajian tinggi masa kini sudah dilengkapi dengan keperluan asas seperti tempat makan, dobi, tempat bersenam dan sebagainya sehingga tidaklah seseorang itu sengaja keluar kampus memandu ke sana sini melainkan untuk memuaskan nafsunya.

Memiliki kereta di kampus hampir sama ertinya dengan memandu ke arah kegagalan kerana ia akan melalaikan anda dari pembelajaran dan aktiviti lain yang berkaitan dengan pembelajaran. Bahkan ia akan membantu rakan-rakan anda ke arah kegagalan kerana mereka akan kerap meminjam kereta anda untuk memandu ke sana sini.

Maka jangan kecewa atau marah kepada ibubapa anda, sebaliknya bersyukurlah kerana memiliki ibubapa yang prihatin kepada masa depan anda dan rakan-rakan.