Beberapa Persoalan Lazim Tentang Thaharah

 Penulis - Mohd Yaakub bin Mohd Yunus : Disemak Oleh - Tuan Hassan Tuan Lah

 

BAGAIMANAKAH TIDUR YANG MEMBATALKAN WUDUK?

 

Sebelum kita membicarakan hukum tidur yang membatalkan wuduk sewajarnya kita dapat membezakan tidur (النَّوْم) dan mengantuk (النُّعَس). Menurut al-Hafidz Ibnu Hajar rahimahullah:

 

Keduanya (yakni mengantuk dan tidur) itu berbeza, iaitu barangsiapa yang fungsi inderanya berkurang, di mana dia mendengar perkataan teman disekitarnya namun tidak mengerti maknanya maka orang seperti ini dinamakan mengantuk. Apabila lebih dari keadaan tersebut maka dinamakan tidur. Di antara tanda-tanda tidur adalah mimpi baik yang singkat ataupun berlangsung lama… Ibnu al-Tin berkata: خَفَقَ (anggukan kepala) adalah النُّعَس (mengantuk)”.[1]

 

Dari sini dapat kita fahami bahawa perasaan mengantuk sehingga menyebabkan seseorang itu tersengguk-sengguk sampai mengakibatkan kepalanya menempel ke dada bukanlah tidur yang membatalkan wuduk.

 

عَنْ أَنَسٍ قَالَ كَانَ أَصْحَابُ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

 

يَنْتَظِرُونَ الْعِشَاءَ الآخِرَةَ

 

حَتَّى تَخْفِقَ رُءُوسُهُمْ

 

ثُمَّ يُصَلُّونَ وَلاَ يَتَوَضَّئُونَ.

 

Daripada Anas, dia berkata: Suatu ketika para sahabat Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam

menunggu solat Isyak sehingga tersengguk-sengguk kepala mereka

kerana Nabi shallallahu 'alaihi wasallam melewatkannya.

Setelah baginda bersiap untuk menunaikan solat, mereka bangun tanpa memperbaharui wuduk.[2]

 

 

 

عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ: بِتُّ لَيْلَةً عِنْدَ خَالَتِي مَيْمُونَةَ بِنْتِ الْحَارِثِ

 

فَقُلْتُ لَهَا إِذَا قَامَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَأَيْقِظِينِي

 

فَقَامَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقُمْتُ إِلَى جَنْبِهِ الأَيْسَرِ

 

فَأَخَذَ بِيَدِي فَجَعَلَنِي مِنْ شِقِّهِ الأَيْمَنِ فَجَعَلْتُ إِذَا أَغْفَيْتُ يَأْخُذُ بِشَحْمَةِ أُذُنِي.

 

قَالَ: فَصَلَّى إِحْدَى عَشْرَةَ رَكْعَةً.

 

Daripada Ibnu ‘Abbas, dia berkata: Aku bermalam di rumah ibu saudaraku Maimunah (isteri Nabi).

Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bangun untuk menunaikan solat malam.

Lalu aku bangun berdiri di sebelah kirinya. Kemudian baginda menarik tanganku

hingga menjadikan aku berada di sebelah kanannya. Setiap kali kepalaku tersengguk kerana mengantuk,

baginda akan menarik telingaku. Dia (‘Ibnu ‘Abbas) berkata:

Baginda melakukan solat itu sebanyak 11 rakaat.[3]

 

 

Manakala dalil bagi wajibnya berwuduk apabila tidur adalah berdasarkan hadis Shofwan bin Ghassal radhiallahu 'anh, dia berkata:

 

 

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَأْمُرُنَا إِذَا كُنَّا سَفَرًا

 

أَنْ لاَ نَنْزِعَ خِفَافَنَا ثَلاَثَةَ أَيَّامٍ وَلَيَالِيهِنَّ إِلاَّ مِنْ جَنَابَةٍ

 

وَلَكِنْ مِنْ غَائِطٍ وَبَوْلٍ وَنَوْمٍ.

 

 

Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam memerintahkan bila sedang berada dalam perjalanan

supaya kami tidak membuka sepatu selama tiga hari hingga malam kecuali bila junub,

tetapi agar membukanya apabila buang air besar atau kecil dan jika tidur.[4]

 

 

Jelas melalui hadis ini Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam mengkategorikan tidur bersama-sama dengan buang air besar atau kecil yang turut membatalkan wuduk. Namun yang hangat diperbincangkan oleh para ulamak adalah tidur yang bagaimana sebenarnya dianggap membatalkan wuduk.

 

Berikut penulis akan bentangkan pendapat-pendapat para ulamak berkaitan dengan tidur dan batalnya wuduk.[5]

 

PENDAPAT PERTAMA: Tidur sama sekali tidak membatalkan wuduk. Pendapat ini dipegang oleh sekelompok sahabat seperti Ibnu ‘Umar, Abu Musa al-Asy’ari dan Sa’id bin Musayyab. Ianya juga merupakan pandangan Sa’id bin jubair, Makhlul, Ubaidah al-Salmani, al-Auza’i dan lain-lain

 

عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ: كَانَ أَصْحَابُ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَنَامُونَ

 

ثُمَّ يَقُومُونَ فَيُصَلُّونَ وَلاَ يَتَوَضَّئُون.

 

Daripada Anas bin Malik, dia berkata: Dahulu sahabat-sahabat Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam

tidur lalu solat dengan tidak berwuduk lagi.[6]

 

 

PENDAPAT KEDUA: Tidur samada sekejap mahupun lama secara mutlak membatalkan wuduk. Ibnu Mundzir telah menukilkan pendapat ini dari sebahagian sahabat dan tabi’in dan ini juga merupakan pandangan Abu Hurairah, Abu Rafi’, ‘Urwah bin Zubair, Atha’, al-Hassan al-Bashri, Ibnul al-Musayyib, Zuhri, al-Muzani, Ibnu Hazm, Abu Ubaid dan Ishaq bin Rahawaih. Syaikh al-Albani juga dalam kitab Tamamul Minnah[7] telah menguatkan pendapat ini. Hujah golongan ini adalah seperti berikut:

 

Daripada Shofwan bin Ghassal radhiallahu 'anh dia berkata:

 

 

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَأْمُرُنَا إِذَا كُنَّا سَفَرًا

 

أَنْ لاَ نَنْزِعَ خِفَافَنَا ثَلاَثَةَ أَيَّامٍ وَلَيَالِيهِنَّ إِلاَّ مِنْ جَنَابَةٍ

 

وَلَكِنْ مِنْ غَائِطٍ وَبَوْلٍ وَنَوْمٍ.

 

 

Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam memerintahkan bila sedang berada dalam perjalanan

supaya kami tidak membuka sepatu selama tiga hari hingga malam kecuali bila junub,

tetapi agar membukanya apabila buang air besar atau kecil dan jika tidur.[8]

 

 

Di sini hukum tidur disamakan dengan membuang air kecil dan besar. Maksud tidur di sini adalah secara umum dan ianya termasuk tidur yang panjang mahupun pendek.

 

 

PENDAPAT KETIGA: Kelompok ini membezakan tidur yang sekejap dan lama. Hanya tidur yang lama membatalkan wuduk. Ini merupakan pendapat Imam Malik, salah satu daripada riwayat Imam Ahmad, al-Zuhri, Rabi’ah dan al-Auza’i. Hadis yang diriwayatkan daripada Anas bin Malik yang dipergunakan oleh golongan pertama mereka fahami sebagai tidur yang sekejap sahaja. Oleh itu bagi mereka pendapat bahawa tidur secara mutlak tidak membatalkan wuduk adalah tidak benar.

 

 

PENDAPAT KEEMPAT: Tidur yang hanya membatalkan wuduk adalah tidur ketika dalam posisi baring atau bersandar kepada sesuatu. Tidur dalam posisi lain seperti duduk, rukuk, sujud atau berdiri maka wuduknya tidak batal baik dia tidur di luar solat atau ketika bersolat. Ini merupakan pandangan Hamad, Sufyan al-Thawri, Imam Abu Hanifah dan sahabat-sahabatnya, Imam Daud dan Imam al-Syafi’i.

 

PENDAPAT KELIMA: Tidur yang membatalkan wuduk hanyalah tidur orang yang rukuk atau sujud. Ini dikatakan sebagai pendapat Imam Ahmad.

 

PENDAPAT KEENAM: Tidur yang membatalkan wuduk hanyalah tidur orang yang bersujud. Pendapat ini juga diriwayatkan daripada Imam Ahmad.

 

PENDAPAT KETUJUH: Tidur ketika berada dalam solat sama sekali tidak membatalkan wuduk. Tidur di luar solat membatalkan wuduk. Pendapat ini juga dikatakan pendapat Imam Abu Hanifah.

 

PENDAPAT KELAPAN: Apabila seseorang itu tidur di dalam keadaan punggungnya rata kepada lantai maka ianya tidak membatalkan solat baik tidurnya itu ketika dalam solat mahupun di luar solat atau tidur yang lama mahupun seketika sahaja. Ini merupakan mazhab Imam al-Syafi’i.[9] Telah berkata Imam al-Syafi’i:

 

Apabila seseorang tidur pada posisi duduk tegak, maka saya melihat bahawa dia tidak wajib berwuduk, sebab orang yang tidur dalam posisi terlentang (baring) tidak sama dengan orang yang tidur dalam keadaan duduk. Ini adalah kerana tidur dengan posisi terlentang akan terasa lebih nyenyak, sehingga akalnya akan terasa lebih tidak berfungsi jika dibandingkan dengan orang yang tidur dalam keadaan duduk.

 

Apabila dia telah tergeser dari posisi duduk tegak saat tidur, maka dia wajib megulangi wuduknya, kerana orang yang tidur dalam keadaan duduk itu menekan dirinya (bahagian punggungnya) pada lantai dan hampir tidak terkeluar sesuatu (kentut) kecuali dia akan menyedarinya.

 

Tambah Imam al-Syafi’i lagi:

 

Yang mewajibkan seseorang berwuduk kembali kerana tidur ialah hilangnya fungsi akal, baik tidur ringan mahupun tidur nyenyak. Adapun orang yang fungsi akalnya tidak hilang, baik tidur dengan posisi terlentang, dengan kepala yang tersengguk-sengguk kerana mengantuk atau adanya bisikan hati, maka hal itu tidak mewajibkan berwuduk kembali, sehingga dia yakin bahawa dia telah berhadas.[10]

 

 

KESIMPULAN

 

Apabila kita menghimpunkan segala dalil-dalil dan hujah-hujah di atas lalu kita cuba menyatukan kesemua pendapat-pendapat ini maka dapatlah kita simpulkan bahawa tidur yang membatalkan wuduk adalah tidur nyenyak sehingga menghilangkan kawalan seseorang terhadap pancainderanya dalam apa jua posisi samada duduk, baring, meniarap, sujud, rukuk, berdiri dan lain-lain. Namun perasaan mengantuk sehinggakan kepalanya tersengguk-sengguk yang mana seseorang itu tidak hilang kawalan pancainderanya secara total dalam apa jua posisi dia berada samada duduk, baring, meniarap, sujud, rukuk, berdiri dan lain-lain tetap tidak membatalkan wuduk.

 

Syaikh ‘Abdul ‘Aziz ‘Abdullah bin Baz rahimahullah berkata:

 

Pendapat yang benar dalam masalah ini bahawa tidur merupakan saat umum mengakibatkan hadas, maka rasa mengantuk dan tidur ringan tidaklah membatalkan wuduk. Akan tetapi tidur yang membatalkan wuduk adalah tidur yang dapat meghilangkan rasa (indera) secara sempurna. Dengan demikian hadis-hadis yang disebutkan mengenai hal-hal ini dapat dipadukan. Wallahu A’lam.[11]

 

Syaikh Kamal bin as-Sayyid Salim pula berkata:

 

Tidur yang nyenyak sehingga seseorang itu tidak sedarkan diri, tidak mendengar suara (di sekelilingnya), tidak terasa sesuatu jika sesuatu jatuh dari tangannya atau jika ada air liur keluar dari mulutnya dan lain-lain adalah tidur yang membatalkan wuduk. Sebab tidur sebegini menunjukkan (berkemungkinan) terjadinya hadas, samada dalam posisi berdiri, duduk, berbaring, rukuk atau sujud, tidak ada bezanya semua posisi itu. … Tidur ringan yang berupa rasa mengantuk sehingga apabila seseorang itu masih dapat merasa hal-hal yang kami sebutkan di atas, maka bagaimanapun keadaan tidur seperti itu tidak membatalkan wuduk dengan alasan hadis tertidurnya para sahabat sehingga kepala mereka tersengguk-sengguk dan hadis Ibnu ‘Abbas ketika solat bersama Nabi shallallahu 'alaihi wasallam. Dengan demikian terkumpullah seluruh dalil-dalil tersebut dalam bab ini, segala puji dan kurnia hanya milik Allah.[12]

 

Bagaimana pula jika seseorang itu berada dalam keraguan samada tidurnya itu membatalkan wuduk atau tidak. Menurut pendapat Syaikh al-Islam Ibnu Taymiyyah dalam Majmu al-Fatawa (jilid 21, ms. 230) yang lebih zahir sebagai hukumnya adalah tidak batal, sebab kesuciannya telah kukuh dengan keyakinan sehingga tidak dapat dihilangkan dengan keraguan.[13]

 

 

 


[1]               Al-Hafidz Ibnu Hajar al-‘Asqalani, Fathul Baari, jilid 2, ms. 254.

[2]               Hadis riwayat Imam Abu Dawud di dalam Sunannya, Kitab al-Thohaarah, no: 172

[3]               Hadis riwayat Imam Muslim di dalam Shahihnya, Kitab al-Sholatu al-Musafirni wa Qasruha, no: 763.

[4]               Hadis riwayat Imam al-Tirmidzi di dalam Sunannya, Kitab al-Thohaarah, no: 89.

[5]               Pendapat-pendapat ini penulis rangkumkan dari kitab Shahih Fikih Sunnah karya Syaikh Kamal as-Sayyid Salim, Fathul Baari karya al-Hafidz Ibnu Hajar, Fikih Thaharah karya Dr. Yusuf al-Qaradhawi dan Syarah Bulughul Maram oleh Syaikh ‘Abdullah al-Bassam.

[6]               Hadis riwayat Imam al-Tirmidzi di dalam Sunannya, Kitab al-Thohaarah, no: 73.

[7]               Rujuk Terjemah Tamamul Minnah Koreksi dan Komentar Ilmiah Terhadap Kitab Fiqhus Sunnah Karya Syaikh Sayyid Sabiq,, jilid 1, ms. 110.

[8]               Hadis riwayat Imam al-Tirmidzi di dalam Sunannya, Kitab al-Thohaarah, no: 89.

[9]               Ini juga merupakan pendapat lama Syaikh al-Albani rahimahullah namun beliau telah menarik kembali dari pandangan ini kerana satu peristiwa yang telah berlaku terhadap dirinya. Beliau berkata:

Saya pernah berfatwa bahawa orang yang tertidur dalam posisi duduk tidak perlu berwuduk kecuali jika dia bersandar pada lambung sehingga seorang lelaki (yang duduk di sebelahku) pada hari Jumaat, lalu dia tertidur kemudian dia mengeluarkan angin (terkentut).

Saya berkata: Berdiri lalu berwuduklah!

Orang itu menjawab: Saya tidak tidur.

Saya berkata: Benar, tetapi anda telah mengeluarkan angin yang membatalkan wuduk.

Kemudian dia bersumpah: Demi Allah bahawa angin itu bukan keluar dari dirinya tetapi dari anda.

Maka saya tinggalkan keyakinan tentang tidurnya orang yang duduk dan menjaga sampai tertidur atau kacaunya kesedaran hati. - Syaikh Muhammad Nashiruddin al-Albani, Terjemah Tamamul Minnah Koreksi dan Komentar Ilmiah Terhadap Kitab Fiqhus Sunnah Karya Syaikh Sayyid Sabiq, jilid 1, ms. 111.

[10]             Imam al-Syafi’i, Ringkasan Kitab al-Umm, jilid 1, ms. 24-25.

[11]             Ini merupakan penjelasan beliau dalam kitab Fathul Baari, jilid 2, ms. 256.

[12]             Abu Malik Kamal bin As-Sayyid Salim, Shahih Fikih Sunnah, jilid 1, ms. 201-202.

[13]             Rujuk Shahih Fikih Sunnah, jilid 1, ms. 201-202.

 

kandungan